Nieuws

Eten van de zoute grond op Texel

okt 29, 2022

De voedselmakers Op Texel „vermoordt” Marc van Rijsselberghe uiteenlopende gewassen, in de hoop dat een enkeling de zilte bodem overleeft. Hij werd wereldberoemd met zijn zilte aardappel. ‘Welkom in de boet. Je bent niet de eerste, er komen ongeveer vijftig filmploegen per jaar. Ik had een wedstrijdje met Dorian, wie komt er het meest op…

Lees verder

20 juni Toogdag voor de wadden – proeverij

jun 28, 2022

Tijdens de Toogdag voor de Wadden op 20 juni in Delftzijl, werden na de excursie bij de groende dijk bij Bierum, de producten van WadZilt geserveerd aan onderandere Commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok, ministers van der Wal en Harbers.

Lees verder

Pittige ijskruidsoep

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN Voor 8 ruime kommen: 250 gram ijskruid, apart fijnhakken in de keukenmachine5 teentjes knoflook, fijngehakt2 uien, fijngesneden1 dikke wortel, fijngesneden2 stengels bleekselderij, fijngesneden0,5 venkel, fijngesneden0,5 chilipeper (zaadjes eruit), fijngesneden1 liter kokend waterzoutcitroensapmunt BEREIDEN Verhit in een soeppan flink wat olijfolie en voeg de uien en de knoflook toe. Laat op halfhoog vuur de uien…

Lees verder

Gevulde Zilte pieper

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN 1 Zilte PieperHandje Zeekraal2 Oesters1 Eetlepel Zee peterselieCrème fraicheBoterMelkPeper BEREIDEN Winnend gerecht Texel Culinair 2014 Kook de Zilte pieper gaar. Halveer de Pieper en hol deze uit. De zilte vulling van de pieper mengen met boter iets peper en melk en mengen tot een puree. De zilte puree mengen met fijn gesneden Zeekraal. De…

Lees verder

Zilte IJskruidsalade

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN Per persoon:1 ons ijskruid (of een deel ijskruid en een deel andere salade)Ca. 8 ontpitte, fijn gesneden olijvenCa. 4-6 zongedroogde tomaten20-25 gram zee spaghetti (zelf koken en dan af laten koelen of kant en klaar kopen in een potje, merk Algoplus*)Paar takjes peterselie1 gepocheerd of gebakken eitje (dooier zacht laten) Dressing:1 flinke theelepel lijnzaadolie1…

Lees verder

Stracciatella panna cotta met ijskruid

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN 600 dl slagroom (let op, je hebt eerst 400 dl nodig en er blijft 200 dl over voor later in het recept)200 dl Griekse yoghurt60 gram poedersuiker1 open gesneden vanillestokjegeraspte schil van 1 citroen4 witte gelatineblaadjes100 gram 80% chocolade, fijn gehakt, er blijft 20 gram over voor de garnering50 gram ijskruid, fijn gehakt, 20…

Lees verder

Pasta met aardbeien, gerookte kip en ijskruid

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN 350 gram pasta65 gram ijskruid, fijn gehakt200 gram aardbeien, in plakjes1 rode ui, gesnipperd1 courgette, kern eruit snijden en in blokjes350 gram gerookte kip, in blokjes65 gram gemengde noten, pistache, amandel, pecannoot, grof gehakt1 theelepel paprika poeder1 theelepel gember poeder1 theelepel kurkuma1 theelepel korianderolijfolie BEREIDEN Een snelle pasta met ijskruid en aardbeien, echt een…

Lees verder

Zoet zilte Smoothie met fruit en IJskruid

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN halve avocado 200 ml melk (bijv. soya of amandelmelk) handje frambozen handje bosbessen (paar bessen voor garnering achterhouden) 1 banaan ca. 30 gram IJskruid (blaadje voor garnering achterhouden) evt. honing of ahornsiroop BEREIDEN Snij de halve avocado in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten, behalve de honing of ahornsiroop, in een keukenmachine en mix dit…

Lees verder

Zilte stamppot met lamsoor en ijskruid

aug 31, 2021

Hoofdgerecht 4 personen 30 minuten bereidingstijd INGREDIËNTEN 1 kilo zilte aardappels 100 gram lamsoor 100 gram ijskruid 1 theelepel gedroogde venkel 4 Pangasiusfilets peper & Zout roomboter BEREIDEN Was de aardappelen, snijd doormidden en kook in de schil in 15 minuten klaar. Je hoeft geen zout toe te voegen. Intussen spoel je de lamsoor en…

Lees verder