Nieuws

zeesla

BIO certificaat zeesla van Waddenwier

jan 5, 2023

De zeesla die gekweekt wordt bij de Petten aan de Mokweg op Texel kreeg eind 2022 de biologische certificering van Skal. De locatie aan de Petten heeft toevoer van zeewater door kwel die onder de schelpendijk stroomt. Het zeewater wordt opgevangen en gebruikt voor de teelt. Het zeewier is een product van aquacultuur en wordt…

Lees verder
franse televisie crew

Franse Televisie op bezoek in kader van zeespiegelstijging

dec 19, 2022

Fransen op bezoek in kader van zeespiegelstijging. Kansen of alleen maar problemen? Afgelopen woensdag was de Franse televisie bij ons op bezoek. De journalist Nathalie Gros van de tv show Envoye Special (de Franse Wereld Draait Door) was in het kader van klimaatverandering naar Texel gekomen. Nathalie is hier uitgebreid ontvangen en heeft naast een…

Lees verder
zilte-wortelen

Zeker Zilt: Duurzaam telen met meer smaak.

dec 15, 2022

Zilte wortelen bemest met zeewier Afgelopen week zijn zilte wortelen uit de grond getrokken op het land van Joost Broekman. Dit zijn niet zomaar wortelen, want deze wortelen zijn bemest met een innovatieve bemesting van zeewier. Het rooien van de wortelen is een onderdeel van een groter onderzoek van het project Zeker Zilt. Omdat op…

Lees verder

Eten van de zoute grond op Texel

okt 29, 2022

De voedselmakers Op Texel „vermoordt” Marc van Rijsselberghe uiteenlopende gewassen, in de hoop dat een enkeling de zilte bodem overleeft. Hij werd wereldberoemd met zijn zilte aardappel. ‘Welkom in de boet. Je bent niet de eerste, er komen ongeveer vijftig filmploegen per jaar. Ik had een wedstrijdje met Dorian, wie komt er het meest op…

Lees verder

20 juni Toogdag voor de wadden – proeverij

jun 28, 2022

Tijdens de Toogdag voor de Wadden op 20 juni in Delftzijl, werden na de excursie bij de groende dijk bij Bierum, de producten van WadZilt geserveerd aan onderandere Commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok, ministers van der Wal en Harbers.

Lees verder

Pittige ijskruidsoep

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN Voor 8 ruime kommen: 250 gram ijskruid, apart fijnhakken in de keukenmachine5 teentjes knoflook, fijngehakt2 uien, fijngesneden1 dikke wortel, fijngesneden2 stengels bleekselderij, fijngesneden0,5 venkel, fijngesneden0,5 chilipeper (zaadjes eruit), fijngesneden1 liter kokend waterzoutcitroensapmunt BEREIDEN Verhit in een soeppan flink wat olijfolie en voeg de uien en de knoflook toe. Laat op halfhoog vuur de uien…

Lees verder

Gevulde Zilte pieper

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN 1 Zilte PieperHandje Zeekraal2 Oesters1 Eetlepel Zee peterselieCrème fraicheBoterMelkPeper BEREIDEN Winnend gerecht Texel Culinair 2014 Kook de Zilte pieper gaar. Halveer de Pieper en hol deze uit. De zilte vulling van de pieper mengen met boter iets peper en melk en mengen tot een puree. De zilte puree mengen met fijn gesneden Zeekraal. De…

Lees verder

Zilte IJskruidsalade

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN Per persoon:1 ons ijskruid (of een deel ijskruid en een deel andere salade)Ca. 8 ontpitte, fijn gesneden olijvenCa. 4-6 zongedroogde tomaten20-25 gram zee spaghetti (zelf koken en dan af laten koelen of kant en klaar kopen in een potje, merk Algoplus*)Paar takjes peterselie1 gepocheerd of gebakken eitje (dooier zacht laten) Dressing:1 flinke theelepel lijnzaadolie1…

Lees verder

Stracciatella panna cotta met ijskruid

aug 31, 2021

INGREDIËNTEN 600 dl slagroom (let op, je hebt eerst 400 dl nodig en er blijft 200 dl over voor later in het recept)200 dl Griekse yoghurt60 gram poedersuiker1 open gesneden vanillestokjegeraspte schil van 1 citroen4 witte gelatineblaadjes100 gram 80% chocolade, fijn gehakt, er blijft 20 gram over voor de garnering50 gram ijskruid, fijn gehakt, 20…

Lees verder