Rondleiding met smaakbeleving Texel

Laat je verrassen door nieuwe smaken van Texel! Elke woensdag om 10:00 uur

Rondleiding met smaakbeleving

Heb je weleens een vegetarische oester gegeten? Of een supersappig en knapperig blad met diamanten? In onze zilte proeftuin maak je kennis met de meest bijzondere groenten en planten die je laten verrassen in smaak. Bij zilt denken de meesten namelijk direct aan zout, maar niet alle gewassen gaan ook meteen zo smaken onder zilte omstandigheden. Vaak worden ze veel sterker van smaak en dat maakt ze zeer populair onder chefs en hobbykoks.

Naast een heerlijke smaak, bieden onze zilte groenten ook een oplossing voor de wereldwijde verzilting. Inmiddels hebben we al meer dan 100 filmploegen in onze zilte proeftuin mogen ontvangen en zelfs onze Koning is op bezoek geweest. Meer weten en proeven? Schrijf je dan in voor de rondleiding!

Deze rondleiding door Salt Farm Foundation en de zilte proeftuin wordt mogelijk gemaakt met steun van het EU Interreg project SalFar.

Praktische informatie

Wanneer: Elke woensdag 10:00 uur (duur ca. 90 minuten).

Kosten: € 15 per persoon incl. koffie en thee. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis deelnemen. 

Waar: Hoornderweg 42, 1797 RA Den Hoorn

Programma:
- Koffie of thee vooraf
- Leerzame Presentatie met zilte lekkernijen
- Rondleiding in de zilte proeftuin
- Presentje voor mee naar huis

Op aanvraag: Wanneer je een rondleiding op aanvraag wilt boeken kan dat ook!
- Een groep van minimaal 4 personen.

Hier is de keuze van Maandag tot en met Donderdag.
Om deze te bespreken kunt u een mail sturen naar: marc@wadzilt.nl

Bij de Zilte Proeftuin is het ook mogelijk om de producten te kopen; afhankelijk van de beschikbaarheid op locatie. De opbrengst komt ten goede aan de ontwikkeling en het verspreiden van kennis in ontwikkelingslanden via de Salt Farm Foundation.

Wereldwijde verzilting

Verzilting (salinization) is wereldwijd één van de grootste bedreigingen voor de landbouwsector. De combinatie van verzilting met veelvuldige periodes van droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, heeft voor veel kleine boeren tot toenemende armoede en inkomensverlies geleid. Salt Farm Foundation werkt samen met haar partners al meer dan 12 jaar aan een oplossing in de vorm van zilte landbouw. Veelvuldig onderzoek heeft ertoe geleid dat er verschillende gewassen en cultivars zijn geïdentificeerd die geteeld kunnen worden onder zilte omstandigheden. Door de ontwikkeling van deze gewassen, die goed tegen zout kunnen, worden landbouwgronden die nu onbruikbaar zijn straks weer rendabel.

Wadzilt werkt samen met Waddenwier aan de ontwikkeling van bijzondere teelten voor de lokale markt. Beide bedrijven delen hun kennis met de Salt Farm Foundation. De foundation brengt deze kennis naar voren via haar verschillende platformen.

NSR SalFar